Biały osad w piecu to dość częsty problem, z którym spotykają się użytkownicy pieców na drewno lub pellet. Jego obecność nie tylko psuje wygląd wnętrza pieca, ale może prowadzić do zaburzenia prawidłowego działania systemu grzewczego. W artykule wyjaśnimy, skąd się bierze osad w piecu, jakie są jego negatywne konsekwencje oraz w jaki sposób można go skutecznie usunąć.
Kluczowe wnioski:- Osad w piecu powstaje w wyniku kondensacji smoły zawartej w drewnie opałowym.
- Obecność osadu pogarsza cyrkulację powietrza i obniża sprawność ogrzewania.
- Aby pozbyć się osadu, należy regularnie czyścić piec specjalnymi środkami.
- Można też zapobiegać gromadzeniu się osadu, stosując odpowiedni rodzaj drewna opałowego.
- Skuteczne usunięcie osadu przywróci piec do pełnej sprawności.
Przyczyny osadu w piecu
Biały osad pojawiający się w piecach na drewno lub pellet to zjawisko dość powszechne. Skąd się on bierze? Otóż jest on efektem kondensacji tzw. smoły drzewnej zawartej w drewnie opałowym. W trakcie spalania drewno uwalnia lotne związki organiczne, które transportowane z gorącymi gazami ulegają ochłodzeniu na ściankach komory spalania.
W ten sposób tworzą się trudne do usunięcia naloty i osady. Im więcej smoły zawiera drewno opałowe, tym łatwiej o kondensację i osadzanie się na ściankach pieca. Dlatego biała smoła często pojawia się w piecach opalanych tanim węglem drzewnym lub nieodpowiednio przygotowanymi polanami.
Wpływ wilgotności drewna na powstawanie osadów
Bardzo istotnym czynnikiem jest również wilgotność spalanego drewna. Im bardziej wilgotne drewno, tym więcej energii zużywane jest na odparowanie wody, co obniża temperaturę w piecu. To z kolei sprzyja kondensacji i gromadzeniu się osadów.
Dlatego kluczowe jest sezonowanie i właściwe składowanie opału. Drewno powinno mieć wilgotność poniżej 20%, aby ograniczyć zjawisko smolenia i osadzania się substancji na ściankach pieca podczas spalania.
Jak pozbyć się osadu w piecu?
Gromadzenie się osadów w piecu na drewno jest nie tylko nieestetyczne, ale także zaburza prawidłowy przepływ ciepła i obniża sprawność systemu grzewczego. Dlatego bardzo istotne jest cykliczne usuwanie białej smoły.
Do tego celu można zastosować specjalne środki czyszczące w aerozolu, będące na wyposażeniu większości sklepów z artykułami kominkowymi. Alternatywą jest rozpuszczenie osadów za pomocą silnej bazy, czyli wodorotlenku sodu (ługu sodowego).
Po rozpyleniu lub nałożeniu środka, należy odczekać 10-20 minut i zmiękczony osad usunąć przy pomocy twardej szczotki stalowej. Proces powtarzać do skutku.
Metoda | Zalety |
Środek w aerozolu | Łatwy do zastosowania, skuteczny |
Rozpuszczenie osadu ługiem sodowym | Tani sposób czyszczenia |
Skutki obecności osadu w piecu
Aby podkreślić konieczność regularnego czyszczenia pieca z osadów, warto zwrócić uwagę na negatywne konsekwencje ich obecności. Przede wszystkim utrudniają one cyrkulację powietrza potrzebnego do spalania drewna.
Prowadzi to do mniej intensywnego i niecałkowitego spalania paliwa, co z kolei przekłada się na obniżenie sprawności i wydajności pieca. Dodatkowo obecność materii organicznej sprzyja rozwojowi bakterii czy pleśni.
Osad na ściankach izoluje też cieplnie komorę spalania, powodując szybszy wzrost temperatury spalin i przegrzanie systemu odprowadzającego. Zjawisko to przyspiesza korozję przewodu kominowego.
Osad jako zagrożenie pożarowe
Należy również podkreślić, że osady i sadza nagromadzone na ściankach pieca lub przewodzie spalinowym stanowią realne zagrożenie pożarowe. Mogą ulec zapłonowi i błyskawicznie rozprzestrzenić ogień na cały budynek.
Sposoby na czyszczenie osadu w piecu
Oprócz cyklicznego czyszczenia osadów już nagromadzonych w piecu, warto stosować pewne zabiegi zapobiegawcze. Dobrym zwyczajem jest co jakiś czas, np. sezonowo ogrzewania palenie specjalnymi ekologicznymi preparatami usuwającymi osady.
Można zastosować tu na przykład saszetki zapachowe lub specjalne paliwo w płynie, które dodaje się do opału. Substancje w nich zawarte skutecznie rozpuszczają smołę i ułatwiają jej wypalenie wraz z gazami.
Regularne stosowanie specjalnych preparatów czyszczących jest skuteczną metodą zapobiegania gromadzeniu się białego osadu na ściankach pieca.
Usuwanie smoły w kominie pieca
Oprócz wnętrza komory spalania, osady mogą odkładać się również w przewodzie kominowym. Utrudnia to odprowadzanie spalin i zwiększa ryzyko zapłonu sadzy w kominie. Dlatego cykliczne czyszczenie komina jest konieczne.
W tym przypadku sprawdzą się środki chemiczne w postaci specjalnych saszetek, które wypalają smołę i ułatwiają jej usunięcie poprzez wyczyszczenie mechaniczne za pomocą szczotek. Można zastosować też popularny i tani sposób w postaci spalania słomy pszenicznej.
Sposoby na zapobieganie tworzeniu się osadów
Kluczową kwestią jest jednak zapobieganie nadmiernemu smołowaniu pieca poprzez odpowiedni dobór i przygotowanie opału. Najlepsze drewno opałowe to suche (wilgotność poniżej 20%), twarde gatunki liściaste jak dąb, buk, grab czy brzoza.
Drewno powinno być porąbane oraz sezonowane w ciągu minimum 2 lat. Unikanie stosowania drewna iglastego, a także węgla drzewnego, znacząco ogranicza wydzielanie smoły i tym samym powstawanie osadów w piecu i kominie.
- Stosowanie suchego, twardego drewna liściastego.
- Sezonowanie i odpowiednie składowanie opału.
Podsumowanie
Biały osad oraz smoła gromadząca się w piecu na drewno to dość powszechne zjawisko, jednak niepożądane i wymagające systematycznego usuwania. Kluczowe jest cykliczne czyszczenie komory spalania specjalnymi preparatami chemicznymi, a także wypalanie osadów za pomocą ekologicznych saszetek dodawanych do opału. Gdy nie załącza się dmuchawa w piecu, osad tworzy się jeszcze intensywniej.
Aby zminimalizować osadzanie się smoły w piecu na drewno, należy stosować suche (poniżej 20% wilgotności), twarde drewno liściaste, najlepiej dębowe lub bukowe. Konieczne jest też odpowiednie sezonowanie i składowanie opału. Niewłaściwy dobór drewna, jego nadmierna wilgotność oraz brak cyklicznego czyszczenia pieca z osadów znacząco obniża wydajność systemu grzewczego.
Osady utrudniają bowiem cyrkulację powietrza, izolują cieplnie komorę spalania i sprzyjają korozji komina. Ponadto zwiększają ryzyko zapłonu sadzy w kominie, a w konsekwencji pożaru całego budynku. Dlatego nie należy lekceważyć problemu gromadzenia się smoły w piecu i regularnie usuwać wszelkie zabrudzenia ograniczające sprawność systemu grzewczego.
Podsumowując, do efektywnego i bezpiecznego spalania drewna w piecu konieczny jest zarówno właściwy dobór surowca opałowego, jak i systematyczna kontrola oraz czyszczenie komory spalania i przewodu kominowego. Pozwoli to uniknąć problemów z osadzaniem się smoły w piecu na drewno.